Omvisning i gamle Slependen kalkovn

En reise gjennom industrihistorien

Det var en imponerende stor gruppe interesserte som trosset til dels heftig regn og møtte opp for å delta på Historielagets omvisning i den gamle kalkovnen på Slependen. Og for oss som ikke hadde vært der tidligere, ble det en svært interessant opplevelse.

Slæpenden Kalkverk ble etablert som et aksjeselskap i 1914, kunne Historielagets nestleder, Martin Nickelsen, fortelle. Det ble da bygget en moderne sjaktovn. I denne ovnen ble kalk og kull/koks fylt ned i et brennkammer fra toppen av ovnen. Når temperaturen kom opp i 1000 grader, ble karbondioksid i steinen frigjort og man fikk brent kalk. Den brente kalken ble tatt ut gjennom luker i bunnen og fraktet videre med jernbanen.

Ovnen hadde kontinuerlig drift.

Men kalkbrenning var i 1914 på ingen måte nytt for Asker og Bærum, fortalte styremedlem i Historielaget Søren Swensen. Helt siden Clemenskirken ble bygget i det gamle Oslo på rundt 1100, har det vært stort behov for kalk – ikke minst fra Asker og Bærum – til de mange bygge prosjektene i Oslo. Kongeborgen, Bispeborgen, Mariakirken og ikke minst den store Halvardskatedralen i middelalderens Oslo. Litt før 1300 begynte man byggingen av borgen på Akersneset, som etter hvert skulle bli Akershus

  • Slide title

    Både utenfor og inne i kalkovnen er det god informasjon om stedet.

    Button
  • Slide title

    Det var overraskende mange som hadde funnet veien til Historielagets omvisning i Slependen kalkovn.

    Button
  • Slide title

    Martin Nickelsen og Søren Swensen fra Historielaget kunne fortelle mye om denne kalkovnen og de andre i Asker og Bærum.

    Button
  • Slide title

    Det var drøyt 50 trinn opp i trappehuset før vi kom opp til toppen.

    Button
  • Slide title

    På øverste "dekk" finnes det en liten utstilling om Slependen kalkovn og kalkbrenning generelt.

    Button
  • Slide title

    Det kom mange spørsmål til Historielagets "guider".

    Button
  • Slide title

    På øverste "dekk" kan du få svar på det meste om kalkbrenningen.

    Button
  • Slide title

    Nestleder i Historielaget Martin Nickelsen kunne fortelle mye om kalkbrenningen i Asker og Bærum.

    Button

festning. Selv om det etter hvert ble bygget et teglverk, var det innenfor Oslo lite med kalkbrudd. Den måtte innføres fra omkringliggende områder, som blant annet Asker og Bærum.Kalkstein ble fraktet fra lokale brudd med hest og vogn til ovnen. Men etter hvert gikk disse bruddene tomme for stein av god kvalitet, og etter 1924 hentet de kalkstein fra brudd øst for Reverud, en kilometer vest for kalkfabrikken. Deler av Tanumveien går i dag gjennom gamle kalkbrudd.

Antall arbeidere varierte fra 8 mann og opptil 40 mann, når det skulle brytes store mengder kalkstein. Fabrikken var en viktig arbeidsplass, men den førte også med seg mye støv og støy.

Den siste brenningen fant sted i 1940.

Til tross for litt ugunstige værforhold samlet en liten gruppe fra AB-Historielag og Hvalstadbeboere
25. mai 2025
Til tross for litt ugunstige værforhold samlet en liten gruppe fra AB-Historielag og Hvalstadbeboere seg i helgen til en dugnad i Furubakken hoppbakke. Med godt redskap og passende klær får man til ganske mye på noen få formiddagstimer. Kaffepause og gode boller hjelper også på innsatsen. Bakken skal ryddes, og trimtrapp og skilting med historisk informasjon skal på plass.
Tilsvarende tidligere år, og i forbindelse med Asker kulturfestival, inviterer Asker og Bærum Histor
14. mai 2025
Tilsvarende tidligere år, og i forbindelse med Asker kulturfestival, inviterer Asker og Bærum Historielag til historisk vandring i Asker sentrumsøndag 25. mai. Det blirframmøte kl. 12.00 ved Asker Biblioteket. Asker sentrum med utgangspunkt i Askergårdene og etter hvert også jernbanestasjonen er rik på historie. Vi vil i vandringen besøke steder som belyser både den gamle og nyere historie. Vandringer eråpen for alle. Det er ingen deltakeravgift.
Geologen Hans Oddvar Augdal tok oss med rundt Semsvannet, med mange stopp – ofte etter bare 100 mete
14. mai 2025
Geologen Hans Oddvar Augdal tok oss med rundt Semsvannet, med mange stopp – ofte etter bare 100 meter – der én meter symboliserte én million år (intet mindre). Mens fulgte veien rundt vannet, fikk vi fortellingen om jordas tilblivelse, en kolossal reise gjennom 4,6 milliarder år. Fortellingen tok oss tilbake til øyeblikkene da vår planet ble født, formet og utviklet til den planeten vi kjenner i dag.
Leiren ble opprettet av tyskerne 14. juni 1941 i kvinnefengselet på Ila i Østre Bærum. Fengselet var
11. mai 2025
Leiren ble opprettet av tyskerne 14. juni 1941 i kvinnefengselet på Ila i Østre Bærum. Fengselet var påbegynt i 1938 og praktisk talt ferdig 1940, men var ennå ikke tatt i bruk. Det var blitt brukt til internering av krigsfanger (offiserer) i april–juni 1940. Leiren hadde en indre og en ytre port.
Den 7. mai 1945 – for nøyaktig 80 år siden – ble portene til Norges største fangeleir åpnet for de s
7. mai 2025
Den 7. mai 1945 – for nøyaktig 80 år siden – ble portene til Norges største fangeleir åpnet for de som satt innesperret. Fra våren 1941 overtok Gestapo, de tyske politistyrkene, Grini. Leiren fikk da navnet Polizeihaftlingslager Grini. Fra da av ble leiren brukt som fengsel for nordmenn som motarbeidet okkupasjonsmakten. Rundt 20 000 fanger hadde vært innom de fire årene tyskerne hadde brukt Grini. Omkring 3 400 av disse ble sendt videre til de andre konsentrasjonsleirene i Europa. Totalt kjenner vi til at 786 av Grinifangene døde i løpet av fangenskapet, kunne museumsformidler Heidrun Aaserud fortelle.
7. mai 2025
Tidligere leder av Asker og Bærum Historielag gjennom flere år – Bjørn Frodahl – mottok Mamen-prisen 2024 under Historielaget møte på Grini-museet Mamen-prisen. Han mottok prisen for sin svært store og allsidige innsats for Historielaget gjennom en årrekke.
Flere innlegg