arrangementer

Nytt tema: Torsdag 6. februar: Samers tilstedeværelse i store byer i tidlig nytid (1500-1700-tallet)
Torsdag 6. februar kl. 17:00: Mange forbinder samer først og fremst med nordområdene og utkanten av Skandinavia, selv om dagens samiske befolkning i stor grad bor i de store byene. Men samer var å finne i store byer også langt tidligere, i ulike roller og mer eller mindre frivillig. Dette foredraget tar utgangspunkt i historiske beskrivelser av samer i Bergen, Stockholm og Paris i tidlig nytid.

Tirsdag 18. mars kl. 18:00. Årsmøte med presentasjon av Sandungenprosjektet. I tillegg til ordinære årsmøtesaker vil resultater fra Sandungenprosjektet bli presentert. Prosjektet, hvor Historielaget har samarbeidet med Akershus fylkeskommune og Kulturhistorisk museum, er et
såkalt «folkeforskningsprosjekt».

Tirsdag 27. mai kl. 18 har du mulighet til å se innsiden av Slependen kalkovn!
Vi inviterer til besøk i Kalkovnen på Slependen. Kalkovnen ble bygget i 1914 og restaureringen gjort av Bærum Kommune var ferdig i 1994. Kalkovnen er den eneste komplette i bygda vår og var forbildet til kommunevåpenet. Vi går opp trappen til rommet i toppen der det er et billedgalleri med historien om kalkutvinning i Asker og Bærum.

I siste årsmøte delte Rune Hernes Bjerke fra Skogfinneforeningen fascinerende historier om skogfinnene. Nå inviterer vi deg til en to-dagers utflukt hvor du kan utforske denne rike historien og kulturen fra 1600-tallet til i dag. Christer Nilsson, ekspert på skogfinnenes historie i Norge og Sverige, vil guide oss gjennom dette spennende besøket på Finnskogen.

Årets langtur blir en fem dagers innholdsrik tur for inntil 46 deltakere. Temaet er den viktige historien og kulturlivet på de to stedene vi skal besøke, pluss litt til. I Trondheim får vi med oss Kristiansten Festning, Nidarosdomen, Erkebispegården, Ringve musikkmuseum m/minikonsert, byvandring etc. Røros byr på besøk i kirken med orgelkonsert, byvandring, besøk i Smeltehytta. Vi runder av med å besøke Elverum Skogmuseum på hjemturen. Vi har reservert en flott turbuss fra Bærumsbussen.
Tidligere arrangementer

Lørdag 15. juni kl. 12 inviterer Historielaget vandring langs Drengsrud kultursti. Kulturstien, som Historielaget har vært med på å opparbeide, har mange kulturminner i et flott landskap. Oppmøte ved Drengsrud skole (nedre skolegård/eldre del) kl.12. Om kulturstien: Kulturstien ble laget av Asker og Bærum Historielag i samarbeid med Akershus Vegvesen, Asker kommune og Drengsrud skole stien ble innviet i 2002 og er restaurert av Historielaget i 2016/2017. På denne lenken finner du kartet som er laget: https://irp.cdn-website.com/e1598c24/files/uploaded/Kart-A3-1.pdf Området hvor kulturstien går er rikt på kulturminner. Disse er avmerket med tall på kartet og med nummererte skilt langs stiene. Det er to stier og de følger samme rute fra skilt 1 til skilt 11. Etter det kan man velge en kort rute over Brendsrud eller en lengre over Finsrud. Stiene er blåmerket og beregnet for gående. Stiene går delvis i golfbanens randsoner og der må det vises forsiktighet. Kulturstien er resultat av godt frivillig arbeid og særlig primus motor John R. Hanevold fortjener honnør. Kulturstien er et av Historelagets fadderobjekter i Asker, og holdes i dag i hevd av fadder Morten Støen.

Lørdag 1. juni kl. 13 b lir det besøk på Einar Gerhardsens hytte «Kristi rolighet». Kristi Rolighet er en hytte på åsryggen mellom Dælivann og Godthaab i Bærum. Hytta ble kjøpt av Gerhard Olsen i 1919. Hans sønn, senere statsminister Einar Gerhardsen, overtok hytta i 1933. Tomtenavnet var opprinnelig Rolighet, endret av Gerhard Olsen til Kristi Rolighet. Hytta var under den annen verdenskrig et hemmelig møtested for Gerhardsen og hans venner, før han ble arrestert høsten 1941. Den har også senere vært et politisk møtested og er fortsatt i familiens eie. Les mer på Bærumhistorie her: Kristi Rolighet (barumhistorie.no). Einar Gerhardsens barnebarn Anne Lieungh tar oss imot på tunet på hytta og forteller om denne viktige plassen i norsk politikk. Vi gjør oppmerksom på at vi er ute hele tiden. Skulle du ønske noe å sitte på, må det medbringes. Oppmøte på parkering ved Steinskogen gravlund kl. 12:30 . Derfra går vi inn til hytta, en lett tur på om lag 20 minutter. Vi oppfordrer til samkjøring da det kan være begrenset med parkeringsplasser. Arrangementet er gratis.

Lørdag 25. mai arrangerer Historielaget en busstur Hurumlandet rundt. På bussturen vil vi blant annet besøke Hurum billedgalleri og Holmsbu kirke med malerier av Henrik Sørensen og andre kunstnere som arbeidet i Hurum om somrene. Vi vil også stanse ved Huitfeldt-bautaen utenfor Hurum kirke og høre om helten fra slaget i Køge bukt. Endelig vil vi avlegge polarskuta Maud et besøk der hun ligger i Tofte. Underveis skal vi også spise lunsj. Avreise fra Bjørnegård idrettshall kl. 0900 , fra Sandvika stasjon kl. 0915 og fra Asker stasjon kl. 0930 .

Påmelding Påmelding gjøres til historielaget på epost arrangement@abhistorielag.no, eller tlf. 90178298 Påmeldingsfrist 10 dager før arrangement. Betaling til konto nr. 1627 07 25639 eller Vipps nr. 12239. Betaling gjøres en uke før aktuell tur eller møte, men etter at påmelding er bekreftet. Husk å merke betalingen med hvilket arrangement det gjelder.

Tirsdag 9. april kl. 18:00 i Asker bibliotek blir det foredrag om «Folk og røvere i Oslomarka» med Even Saugstad. Foredraget bygger på hans siste bok med samme navn. Som han sier: Noen lever av Oslomarka, noen lever for Oslomarka og andre lever i Oslomarka. I foredraget presenteres markaoriginaler og personligheter knyttet til HELE Oslomarka; Krokskogen, Nordmarka, Lillomarka og Østmarka. Her skal vi blant annet bli kjent med Næs-brødrene, Korpås-Olsen, Banner-Ola, Greven av Oppkuven, Milsluker’n og mange fler. Siden rundt 1997 har han vært frilansjournalist, forfatter, forlegger og formidler. Og ikke minst hatt 11 flotte år som vertskap på Sandbakken markastue i Østmarka sammen med sin samboer. De ga seg der i 2015.

Tirsdag 1. september 2020 arrangerte historielaget det lenge utsatte årsmøtet. Opprinnelig skulle møtet vært holdt 25. mars, men både årsmøtet og de resterende arrangementene våren 2020 ble avlyst på grunn av den pågående pandemien.
Årsmøtet ble satt kl. 1800 på Venskaben i Asker sentrum og det var 50 deltakere. Dette var maksimaltallet som var satt av smittevernhensyn. I lokalene holdt man god avstand og med håndsprit tilgjengelig flere steder kunne møtet starte.
Lagets leder Bjørn Frodahl var, sammen med to andre styremedlemmer, forhindret fra å delta, så lagets nestleder Steinar Kristensen ledet møte. Tove Groseth og Hans Christian Skalleberg meldte seg for å signere protokoll.
Styrets årsmelding ble gjennomgått. Både styrets arbeid, arrangementer, prosjekter og økonomi ble presentert. Regnskapet er godkjent av lagets revisor Marit Mortensen, som forøvrig har takket ja til å fortsette som lagets revisor også i 2020.
Særlig fokus formidlet styret om brukermedvirkning. Medlemmene er lagets viktigste ress

Det nye Grinimuseet åpnes ikke offisielt før i juni 2021, men Historielaget fikk likevel komme på besøk lørdag 6. september 2020. Det ble et par interessante formiddagstimer for de 40 påmeldte medlemmene.
Elise Berggren ved museet ga oss først noen trekk fra historien. Fengselsbygningen – som fortsatt er i bruk – sto ferdig like før krigen kom til Norge og ble ganske snart tatt i bruk av tyskerne. Først som forlegning for tyske soldater, men fra juni 1941 som fangeleir for nordmenn som hadde satt seg opp mot okkupasjonsmakten. Fengselsbygningen ble raskt for liten og det vokste etter hvert opp en brakkeby som på det meste rommet 5000 fanger. I alt var 20 000 personer innom leiren i løpet av krigen.
Sangeren Per Vollestad har sammen med Gutta på skauen samlet og sunget inn en lang rekke av krigstidens viser. Han har nå også skrevet bok om «Livet på Grini», som han presenterte under vårt besøk. Og selvsagt fremførte han også flere av de sangene som ble skrevet på Grini under krigen og som gjorde oppholdet de