Vellykket dugnad i Furubakken hoppbakke

Mye gjort - Fortsatt behov for innsats

Til tross for litt ugunstige værforhold samlet en liten gruppe fra AB-Historielag og Hvalstadbeboere seg i helgen til en dugnad i Furubakken hoppbakke. Med god redskap og passende klær får man til ganske mye på noen få formiddagstimer. Kaffepause og gode boller hjelper også på innsatsen.

Hoppbakken i Furubakken var i bruk mellom 1902 og 1960. Under andre verdenskrig, i 1943, foregikk også et illegalt hopprenn her som fikk alvorlige konsekvenser for mange av deltagerne. 14 deltagere og arrangører havnet på på Grini, fangeleiren. OL-mesteren fra 1936 Garmisch Partenkirchen, Birger Ruud, var den som satt lengst.

Nå skal bakken skal ryddes, og trimtrapp og skilting med historisk informasjon skal på plass.

Naturen har jobbet hardt for å ta tilbake terrenget her og det vil kreve en god del dugnadsinnsats for å få klargjort dette unnarennet.

-Vi har et bra samarbeide med Asker kommune, og de henter sekker og bunter med planter og busker, forteller "dugnads-general" Vidar Ekstrøm.

  • Slide title

    Her er lederen i Asker og Bærum Historielag i fint driv med sekkene med svartelistede planter som legges fraktes bort av Asker Kommune til uka.

    Button
  • Slide title

    Skogskjegg, Canada-gullris og russekål er planter vi gjerne fjerner. Disse er til hinder for engblomster og andre vekster og fjernes sammen med kvist og kvast.

    Button
  • Slide title

    Her er Svein Stensaker fra AB-Historielag i gang med å rydde tilgangsstien fra Furubakken (veien)

    Button
Det var en imponerende stor gruppe interesserte som trosset til dels heftig regn og møtte opp for å
27. mai 2025
Det var en imponerende stor gruppe interesserte som trosset til dels heftig regn og møtte opp for å delta på Historielagets omvisning i den gamle kalkovnen på Slependen. Og for oss som ikke hadde vært der tidligere, ble det en svært interessant opplevelse. Slæpenden Kalkverk ble etablert som et aksjeselskap i 1914
Tilsvarende tidligere år, og i forbindelse med Asker kulturfestival, inviterer Asker og Bærum Histor
14. mai 2025
Tilsvarende tidligere år, og i forbindelse med Asker kulturfestival, inviterer Asker og Bærum Historielag til historisk vandring i Asker sentrumsøndag 25. mai. Det blirframmøte kl. 12.00 ved Asker Biblioteket. Asker sentrum med utgangspunkt i Askergårdene og etter hvert også jernbanestasjonen er rik på historie. Vi vil i vandringen besøke steder som belyser både den gamle og nyere historie. Vandringer eråpen for alle. Det er ingen deltakeravgift.
Geologen Hans Oddvar Augdal tok oss med rundt Semsvannet, med mange stopp – ofte etter bare 100 mete
14. mai 2025
Geologen Hans Oddvar Augdal tok oss med rundt Semsvannet, med mange stopp – ofte etter bare 100 meter – der én meter symboliserte én million år (intet mindre). Mens fulgte veien rundt vannet, fikk vi fortellingen om jordas tilblivelse, en kolossal reise gjennom 4,6 milliarder år. Fortellingen tok oss tilbake til øyeblikkene da vår planet ble født, formet og utviklet til den planeten vi kjenner i dag.
Leiren ble opprettet av tyskerne 14. juni 1941 i kvinnefengselet på Ila i Østre Bærum. Fengselet var
11. mai 2025
Leiren ble opprettet av tyskerne 14. juni 1941 i kvinnefengselet på Ila i Østre Bærum. Fengselet var påbegynt i 1938 og praktisk talt ferdig 1940, men var ennå ikke tatt i bruk. Det var blitt brukt til internering av krigsfanger (offiserer) i april–juni 1940. Leiren hadde en indre og en ytre port.
Den 7. mai 1945 – for nøyaktig 80 år siden – ble portene til Norges største fangeleir åpnet for de s
7. mai 2025
Den 7. mai 1945 – for nøyaktig 80 år siden – ble portene til Norges største fangeleir åpnet for de som satt innesperret. Fra våren 1941 overtok Gestapo, de tyske politistyrkene, Grini. Leiren fikk da navnet Polizeihaftlingslager Grini. Fra da av ble leiren brukt som fengsel for nordmenn som motarbeidet okkupasjonsmakten. Rundt 20 000 fanger hadde vært innom de fire årene tyskerne hadde brukt Grini. Omkring 3 400 av disse ble sendt videre til de andre konsentrasjonsleirene i Europa. Totalt kjenner vi til at 786 av Grinifangene døde i løpet av fangenskapet, kunne museumsformidler Heidrun Aaserud fortelle.
7. mai 2025
Tidligere leder av Asker og Bærum Historielag gjennom flere år – Bjørn Frodahl – mottok Mamen-prisen 2024 under Historielaget møte på Grini-museet Mamen-prisen. Han mottok prisen for sin svært store og allsidige innsats for Historielaget gjennom en årrekke.
Flere innlegg