Boktipset februar 2025: De fant et nytt hjem

I år er det utvandrer-jubileum. Det er 200 år siden den første båten med utvandrere fra Norge til USA seilte over til den andre siden av Atlanterhavet.

En selvsagt bok i den forbindelse vil Berit Sagen Ramsfjells "De fant et nytt hjem" være.


De fant et nytt hjem

Forfatter: Berit Sagen Ramsfjell

Utgitt av Asker og Bærum Historielag (1995)

Innbundet.


Som hun skriver i forordet: Utvandringen til "det løfterike landet" er et fascinerende kapittel i Norges historie. Hun skriver videre at hun har blitt fengslet av å lese bøker som Ole Edvart Rølvaags «I de dage» om prærieskonnertene, oksekjerrene med norske innvandrere på deres ferd mot et nytt hjem. Berit Sagen Ramsfjell har gjort en undersøkelse om utvandringen, og den viktigste kilden har vært kirkebøkene fram til 1867. Selv om den norske utvandringen begynte allerede i 1825 så startet ikke utvandringen fra Asker før i 1850-årene.

Det som har stått i fokus, når hun har prøvd å gi et bilde av emigrasjonen fra Asker, er hvem var de som dro ut, og hvorfor dro de. Mye av svaret på dette får du i denne boken.

Asker og også Bærum var herreder med liten utvandring i begynnelsen. Det var først i 1850 at Anne Serine Alexandersdatter fra Sjøvollen sto på brygga klar til å emigrere, og i løpet av 1850-årene var det bare 5 andre askerbøringer som fulgte etter henne.

Selv om folketelling 1845 viser at Asker bare hadde 2 614 innbyggere er utvandrertallene bemerkelsesverdig både i landssammenheng og sammenlignet med Bærum. Disse sammenholder hun med situasjonen i en typisk utvandringsbygd på Vestlandet - Vik i Sogn. Da kommer de enda mer i relieff. Boken inneholder en rekke bilder og amerikabrev fra de som dro, og nettopp disse forteller mye om menneskene som utvandret.

Denne gangen har vi lyst å trekke fram hele to bøker! Bøkene henger sammen og vil være et funn for d
27. april 2025
Denne gangen har vi lyst å trekke fram hele to bøker! Bøkene henger sammen og vil være et funn for dem som ønsker å finne litt mer ut om den lokalhistoriske utviklingen i Asker og Bærum fram til dagens hovedveier gjennom vårt område. Bøkene henger sammen på den måten at den første tar for seg hovedveiene i både Asker og Bærum, mens bok nummer to vil gi inngående kunnskap om Kongeveiene gjennom Bærum.
Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 194
11. april 2025
Onsdag 9. april var det en vandring i krigens spor i Oslo. Og Nazi­Tysklands okkupasjon av Norge 1940-1945 satte mange spor. Interessen var så stor om denne vandringen at det ble mer enn en FULLTEGNET tur (det var nødvendig å dele gruppen i to)!
Sol, ski og Kvikk Lunsj har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdens
1. april 2025
"Sol, ski og Kvikk Lunsj" har alltid vært en del av den norske frilufts-tradisjonen. Før andre verdenskrig var Sportsstua, som lå langs Drammensveien ved Svinesjøen i Asker, et populært utfartssted i bygda. Det sjarmerende røde huset ble bygget i 1923 av Agnes Yggeseth og lå i starten ensomt til i marka ved veien mellom Oslo og Drammen.
Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssyste
30. mars 2025
For alle som ønsker å dykke ned i lokalhistorien for Asker og Bærum er denne boka interessant. Ikke bare forteller den om en dramatisk historie i vårt nærmiljø, men gir også et bilde av hvordan vårt rettssystem fungert for rundt 180 år siden. Og foruten den lokale historien fra Bærum, et interessant studium av det tidligere norske rettssystem. Den forteller om de kår folk flest i Norge vokste opp under for rundt 180 år siden, om det norske samfunnets menneskesyn og om befolkningens syn på myndighetspersoner.
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På
19. mars 2025
Historielagets arbeid har båret frukter slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle at årsmøtet Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse. En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum - Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historie
19. mars 2025
Ragnhild Tangen fikk Historielagets Litteraturpris for mangeårig innsats for Asker og Bærum Historielag. Som Historielagets leder Erling Bergsaker sa det: Ikke bare har hun bistått med kompetanse der det har vært behov for en ekstra hånd. Hun har også skrevet et stort antall artikler til Historielagets Årbøker.
Flere innlegg