Vandring gjennom 724 års historie
Akershus festning - aldri inntatt av fiender!

I begynnelsen av oktober hadde Historielaget besøk på den over sju hundre år gamle borgen på Akersneset (i dag Akershus slott og festning). Festningen med tilhørende bygninger er i dag fredet av Riksantikvaren.
De over 30 deltakerne fra Asker og Bærum Historielag fikk ikke bare oppleve den gamle middelalder-borgen, men det ble en vandring gjennom rundt 724 års historie, der Historielagets styremedlem Søren Swensen var guide.
Historien
Etter at middelalder-Oslo var blitt brent og plyndret i 1287, forstod kong Håkon 5. Magnusson at det var nødvendig å bygge et sikrere sted enn kongeborgen, som lå på Sørenga. Ikke minst fordi det var
Husk å klikke inn på bildene under for å forstørre:
mulig å skyte brannpiler fra Mariakirken, som lå tett på borgen, og ned på bygningene i borgen. Selv om selve borgmuren var bygget i stein, var det mye trevirke i bygningene innenfor muren. Mye kan tyde på at borgen ble påbegynt rett før år 1300.
Den første borgen var selvsagt betydelig mindre enn slik den framstår i dag, men vi har beretninger fra år 1308, da den ustyrlige svenske hertug Erik gikk til angrep på Oslo, at han måtte gi opp beleiringen av borgen på Akersneset. Den var for sterk. Og som det framgår av historien så har festningen stått imot alle de mange beleiringene som har blitt forsøkt mot den. Også da den svenske kong Karl XII kom med sine soldater i 1716.
Men Akershus slott og festning inneholder også historiske spor fra vår egen tid. Blant annet ble det henrettet 42 nordmenn her i februar og mars 1945. Det var også her Vidkun Quisling ble skutt 24. oktober 1945, etter at han hadde fått sin dom.


