Et aktivt og givende år for Historielaget

En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum

Historielagets arbeid har båret frukter, slo Historielagets leder fast i sitt innledningsforedrag. På vegne av styret kunne han fortelle årsmøtet at Historielaget har hatt god oppslutning om sine arrangementer gjennom året og en stadig økende medlemsmasse.


En av de største frivillige organisasjoner i Asker og Bærum

- Dette viser at det er et stort engasjement for lokalhistorie og kulturarv i Asker og Bærum, og det er en inspirasjon for oss til å fortsette vårt arbeid, sa Erling Bergsaker.

Ved utgangen av 2024 var det 1092 medlemmer, en netto økning på 66 medlemmer siden forrige årsskifte. På årsmøtet ble det opplyst at det pr. dags dato er over 1 100 medlemmer.


Over to arrangementer pr. måned

Styret har gjennomført hele 18 arrangementer i 2024. Sammen med fem samlinger med dugnadsgrupper samt kartleggingsprosjektet rundt Store Sandungen i samarbeid med Kulturhistorisk museum og Fylkeskommunen, gir dette godt over to aktiviteter pr. måned! En imponerende innsats og kreativitet fra Programkomitéen!


Dugnadsinnsatsen – et viktig bidrag

I tillegg til de faste arbeidsgruppene har laget også hatt stor glede av den frivillige dugnadsinnsatsen fra Historielagets medlemmer. Vi har fortsatt med å organisere dugnadsinnsatsen i grupper, noe som har vist seg å være en effektiv og hyggelig måte å bidra til fellesskapet. Dugnadsinnsatsen knyttet til oppfølging av faddersteder som kalkmøller, har vært stor. Sammen har vi fått utført et betydelig arbeid, og vi er takknemlige for alle som har deltatt på dugnadene. Samtidig ønsker vi flere medlemmer velkommen til dugnadsarbeid, sa historielagsleder Erling Bergsaker.

Dugnadsansvarlige er: Vidar Ekstrøm og Martin Nickelsen. Ta kontakt om du har tid du ville fylle med et givende arbeid!

Tilsvarende tidligere år, og i forbindelse med Asker kulturfestival, inviterer Asker og Bærum Histor
14. mai 2025
Tilsvarende tidligere år, og i forbindelse med Asker kulturfestival, inviterer Asker og Bærum Historielag til historisk vandring i Asker sentrumsøndag 25. mai. Det blirframmøte kl. 12.00 ved Asker Biblioteket. Asker sentrum med utgangspunkt i Askergårdene og etter hvert også jernbanestasjonen er rik på historie. Vi vil i vandringen besøke steder som belyser både den gamle og nyere historie. Vandringer eråpen for alle. Det er ingen deltakeravgift.
Geologen Hans Oddvar Augdal tok oss med rundt Semsvannet, med mange stopp – ofte etter bare 100 mete
14. mai 2025
Geologen Hans Oddvar Augdal tok oss med rundt Semsvannet, med mange stopp – ofte etter bare 100 meter – der én meter symboliserte én million år (intet mindre). Mens fulgte veien rundt vannet, fikk vi fortellingen om jordas tilblivelse, en kolossal reise gjennom 4,6 milliarder år. Fortellingen tok oss tilbake til øyeblikkene da vår planet ble født, formet og utviklet til den planeten vi kjenner i dag.
Leiren ble opprettet av tyskerne 14. juni 1941 i kvinnefengselet på Ila i Østre Bærum. Fengselet var
11. mai 2025
Leiren ble opprettet av tyskerne 14. juni 1941 i kvinnefengselet på Ila i Østre Bærum. Fengselet var påbegynt i 1938 og praktisk talt ferdig 1940, men var ennå ikke tatt i bruk. Det var blitt brukt til internering av krigsfanger (offiserer) i april–juni 1940. Leiren hadde en indre og en ytre port.
Den 7. mai 1945 – for nøyaktig 80 år siden – ble portene til Norges største fangeleir åpnet for de s
7. mai 2025
Den 7. mai 1945 – for nøyaktig 80 år siden – ble portene til Norges største fangeleir åpnet for de som satt innesperret. Fra våren 1941 overtok Gestapo, de tyske politistyrkene, Grini. Leiren fikk da navnet Polizeihaftlingslager Grini. Fra da av ble leiren brukt som fengsel for nordmenn som motarbeidet okkupasjonsmakten. Rundt 20 000 fanger hadde vært innom de fire årene tyskerne hadde brukt Grini. Omkring 3 400 av disse ble sendt videre til de andre konsentrasjonsleirene i Europa. Totalt kjenner vi til at 786 av Grinifangene døde i løpet av fangenskapet, kunne museumsformidler Heidrun Aaserud fortelle.
7. mai 2025
Tidligere leder av Asker og Bærum Historielag gjennom flere år – Bjørn Frodahl – mottok Mamen-prisen 2024 under Historielaget møte på Grini-museet Mamen-prisen. Han mottok prisen for sin svært store og allsidige innsats for Historielaget gjennom en årrekke.
Det er 175 år siden første utvandrer til USA og Canada
Interessen for «utvandrer-temaet» førte til a
2. mai 2025
Det er 175 år siden første utvandrer til USA og Canada. Interessen for «utvandrer-temaet» førte til at salen i Venskaben var fylt opp til siste stol! I 2025 er det 200 år siden utvandringen til Amerika startet i Norge. Foredragsholder Jon Christofersen har over lang tid kartlagt utvandringen fra Asker til USA og Canada. Han har stilt seg spørsmål som hvem var de som reiste? Hvorfor dro de akkurat dit de dro og hvordan kom de seg dit? Hvordan var det på stedet de kom til? Foredraget er en del av historielagets markering av utvandringens 200-års jubileum.
Flere innlegg