Månedens kulturminne februar 2024: Løkke bru

Før 1934, da ny drammensvei over Gyssestad ble tatt i bruk, gikk Hovedvei nr 1 mellom Christiania og Drammen gjennom Sandvika. Der måtte den krysse to elver, Rønne elv og den langt bredere Sandvikselva. Bruene var av tre og hadde en levetid på ca 20 år. I april 1825 raste daværende Løkke bru sammen i vårflommen og materialene fløt ut i fjorden. Mye ble sanket inn igjen og en provisorisk bru kom etter en tid på plass. Samtidig startet arbeidet med å få bygd en permanent bru. Anbudsbetingelsene ble kunngjort fra kirkebakken og ved oppslag. Det kom inn flere anbud på ny bru bygd av tre, men også på en jernbru, fra grev Wedel Jarlsberg på Bærums Verk. Og jernbru ble det. I desember 1829 var den nye brua på plass, et elegant byggverk som siden har knyttet de to elvebreddene sammen.

Brua ble et yndet motiv for malere, bl.a. Johannes Flintoe i 1838, Fredrik Collett i 1889 og Claude Monet i 1895. 

Etter nær hundre år ble det på 1920-tallet klart at Løkke bru var utslitt og for smal for den voksende biltrafikken. Inntil videre ble levetiden forlenget gjennom reparasjoner og forsterkninger, men etter ytterligere 40-50 ble det i 1974 vedtatt å erstatte den gamle brua med en ny. Men den gamle brua ble bevart ved å flytte den et par hundre meter oppover elva. På sitt nye sted har gamle Løkke bru siden vært forbeholdt fotgjengere. Og den er fortsatt en pryd for øyet og for Sandvika.


Tekst: Ole H.P. Disen


Kilder:

  • Jacob Jacobsen: Ridesti – Kongevei – Motorvei
  • Jacob Jacobsen: Sandvika – i Bærum

Oppe i lia ovenfor Heggedal stasjon ligger Bekkestua flott til med utsikt utover Askerlandet. Rene i
30. juni 2025
Oppe i lia ovenfor Heggedal stasjon ligger Bekkestua flott til med utsikt utover Askerlandet. Rene idyllen kan man si, men slik har det ikke alltid vært. Under krigen, nærmere bestemt i november 1944 skjedde det dramatiske hendelser her. En trefning mellom motstandsfolk og tyske soldater resulterte i at tyskerne brant
Kunnskapsrike konservator Miriam Rose Sitkin Røsler-Nilsen tok vel imot oss på en omvisningsrunde på
20. juni 2025
Kunnskapsrike konservator Miriam Rose Sitkin Røsler-Nilsen tok vel imot oss på en omvisningsrunde på Asker Museum. Hun startet med å fortelle at gjennom spesielt Otto sitt store innsamlingsarbeid og Tillas forståelse for hans arbeid, fikk de samlet et stort antall bygninger og gjenstander for å ta vare på gjenstander
Hele 15 medlemmer av Historielaget hadde funnet veien til Ulvestuen på Isi for å bli med på årets du
18. juni 2025
Hele 15 medlemmer av Historielaget hadde funnet veien til Ulvestuen på Isi for å bli med på årets dugnad. Ulvestuen viser oss menneskenes forsvar mot dyr som trakk ned fra skogene. Vi må anta at det var sulten som drev ulven ned til bygdene vinterstid. Kanskje var dette tilfelle da bandhunden på Vestre Bjørum ved Isi, gikk tapt i slagsmålet med ulv i 1840-årene. Ulv ble siste gang sett i området da låvetaket på Østre Bjørum ble lagt om i 1909; da lusket den borte i skogbrynet.
I skogtraktene rundt sjøen Røgden i østre deler av Innlandet finnes et antall finnegårder med jorder
15. juni 2025
I skogtraktene rundt sjøen Røgden i østre deler av Innlandet finnes et antall finnegårder med jorder som vitner om de skogfinske bosetninger. Og nettopp hit hadde rundt 50 vitebegjærlige Historielags-medlemmer tatt turen for å oppleve noe av dette. Midt i kjerneområdet for finne-innvandringen på 1600-tallet ligger Finnskogtoppen Velværehotell, som var turens første mål. Det stod og ventet på oss, og her var det skogens ro og vinden som hørtes – og stort sett lite annet. Behagelige rom, god mat og en praktfull utsikt over Finnskogen.
NATO ble grunnlagt 4.4.1948 da bl.a. Norge signerte North Atlantic Treaty Organisation. I 1952 kjøpt
10. juni 2025
NATO ble grunnlagt 4.4.1948 da bl.a. Norge signerte North Atlantic Treaty Organisation. I 1952 kjøpte NATO cirka 150 mål av Kolsbergsmarka under Kolsberg gård. Basen ble tatt i bruk i 1954 som hovedkvarter for NATOs nordkommando. Dette lå tidligere i Oslo. NATO’s grunntanke var beskyttelse mot trusselen fra nordøst. En lokalisering i Norge ga et sterkt signal.
Det var en imponerende stor gruppe interesserte som trosset til dels heftig regn og møtte opp for å
27. mai 2025
Det var en imponerende stor gruppe interesserte som trosset til dels heftig regn og møtte opp for å delta på Historielagets omvisning i den gamle kalkovnen på Slependen. Og for oss som ikke hadde vært der tidligere, ble det en svært interessant opplevelse. Slæpenden Kalkverk ble etablert som et aksjeselskap i 1914
Flere innlegg