Jordas tilblivelse: En vandring rundt Semsvannet

Mange dramatiske hendelser i Asker og Bærum!

Geologen Hans Oddvar Augedal tok oss med rundt Semsvannet, med mange stopp – ofte etter bare 100 meter – der én meter symboliserte én million år (intet mindre). Mens vi fulgte veien rundt vannet, fikk vi fortellingen om jordas tilblivelse, en kolossal reise gjennom 4,6 milliarder år. Fortellingen tok oss tilbake til øyeblikkene da vår planet ble født, formet og utviklet til den planeten vi kjenner i dag.

Hvorfor er turen rundt Semsvannet så velegnet til en gjennomgang av jordas historie? Jo, rundt vannet er det 4,6 kilometer, så hvis vi regner én million år pr. meter, så går regnestykket opp på meteren!


Den kosmiske begynnelsen

Vår geolog begynte rett utenfor Smia Kafé på Nakuhel og kunne fortelle at for omtrent 4,6 milliarder år siden var solsystemet vårt en roterende sky av støv og gass, kjent som en soltåke. Gjennom prosessen kjent som gravitasjonskollaps begynte denne tåken å trekke seg sammen, og en stor del av materialet samlet seg i sentrum for å danne sola. Resten av materialet begynte å rotere rundt denne proto-sola, og gjennom millioner av år kolliderte og smeltet små partikler sammen for å danne planetesimaler.

Mens vi gikk videre langs stien, kunne vi se for oss hvordan disse planetesimalene vokste i størrelse gjennom utallige kollisjoner, til slutt dannet jordkloden. Hans Oddvar Augedal kunne fortelle at den unge jorda var et inferno av smeltet stein og vulkansk aktivitet, en turbulent tid preget av konstant omforming.


Månens fødsel

En av de mest dramatiske hendelsene i jordas tidlige historie var kollisjonen med en Mars-stor protoplanet kjent som Theia. Denne katastrofale hendelsen, som skjedde for omtrent 4,5 milliarder år siden, rev løs en stor del av jordas mantel, som senere samlet seg i bane rundt planeten vår og dannet månen. Månens dannelse hadde en betydelig innvirkning på jorda, blant annet ved å stabilisere dens rotasjonsakse og skape tidevann, som senere skulle spille en rolle i livets utvikling.


Den tidlige atmosfæren og havene

Etter dannelsen av månen begynte jorda å kjøle seg ned. Vulkanutbrudd på overflaten frigjorde enorme mengder gasser, for det meste vanndamp, karbondioksid og nitrogen. Etter hvert som planeten kjølte seg ned, kondenserte vanndampen og dannet de første havene. Disse tidlige havene og atmosfæren var svært forskjellige fra de vi kjenner i dag, men de la grunnlaget for livets oppkomst.

Livets begynnelse

På dette stadiet i vandringen rundt Semsvannet fikk vi høre hvordan de første mikroskopiske livsformene oppstod i de varme, mineralrike havene for omtrent 3,8 milliarder år siden. Disse tidlige encellede organismene, kjent som prokaryoter, begynte å utnytte kjemisk energi for å overleve. Gjennom en prosess som kalles fotosyntese, utviklet noen av disse organismene evnen til å bruke solens energi til å skape næring, samtidig som de frigjorde oksygen som et biprodukt.


Den store oksidasjonen

For omtrent 2,4 milliarder år siden hadde fotosyntetiske organismer produsert så mye oksygen at det begynte å akkumulere i atmosfæren, en begivenhet kjent som den store oksidasjonen. Dette markerte en dramatisk endring i jordas miljø, som førte til dannelsen av ozonlaget og tillot mer komplekse livsformer å utvikle seg.


Komplekst liv og den kambriske eksplosjonen

I det vi passerte Tømmervika og rundt den røde løa fikk vi vite hvordan livets kompleksitet fortsatte å øke. For omtrent 541 millioner år siden opplevde jorda den kambriske eksplosjonen, en periode med rask evolusjonær utvikling hvor de fleste store dyregrupper dukket opp. Dette var en tid med usedvanlig biologisk mangfold, og mange av de livsformene som dukket opp i denne perioden, la grunnlaget for dagens økosystemer.

«Like» etterpå (for 500 millioner år siden), begynte Norge å seile fra et sted ikke langt fra Sydpolen og nordover mot der vi befinner oss i dag. En ferd som tok rundt 430 millioner år.

Da har vi kommet til tiden rundt ca. 310 millioner år siden, mot slutten av karbontiden. Da startet dannelsen av det som kalles Osloriften og for eksempel Skaugumsåsen og Hagahogget ble dannet ved at det kom store lavamasser opp av dype sprekker i jordskorpa og la seg utover terrenget. Det er nå det danner seg «supervulkaner» (blant annet i Lommedalen), som kommer opp i rundt 2 000 meters høyde.

Da den vulkanske aktiviteten avtok, oppstod det mye av det livet vi i dag kjenner i både havene og på land. Hans Oddvar Augedal kunne fortelle at det i spesielle lag i både Hagahogget og Skaugumsåsen har blitt funnet flere tenner etter ferskvanns-hai. Vi får håpe, med tanke på dagens badende, at de ikke finnes i Semsvannet i dag!

Menneskets tidsalder

Den siste delen av veien rundt Semsvannet tok oss gjennom det som kunne symbolisere menneskets tidsalder. Fra de første pattedyr og dinosaurer til menneskenes oppstandelse, var vi nå vitner til jordas siste kapittel. Rett nedenfor «Stampehusene» på Sem var vi kommet til 47 millioner før vår tid. Da kom «Ida», det første primatfossilet vi kjenner (funnet i Tyskland) til verden, kunne Hans Oddvar Augedal fortelle.

Reisen ble avsluttet like utenfor Smia Kafé. Her er det satt opp en stor illustrert plakat med hva som skjedde de siste 2,5 meter av vår vandring. Sett fra menneskets perspektiv var også det dramatiske endringer. Blant annet har vi hatt svært mange flere istider de siste 2,5 millioner år enn de vi vanligvis snakker om. Da den siste var over for drøyt 10 000 år siden, lå det siste av den som en enorm iskappe over Skaugumsåsen. Hans Oddvar Augedal avsluttet vår vandring med at mennesket, med sin unike intelligens og teknologi, har formet og forandret planeten på måter ingen annen art har gjort før oss. Det er viktig at vi blir i større grad venner med planeten vi bor på, slik at vi tar godt vare på den. Slik man gjør med de man er glad i.

Tilsvarende tidligere år, og i forbindelse med Asker kulturfestival, inviterer Asker og Bærum Histor
14. mai 2025
Tilsvarende tidligere år, og i forbindelse med Asker kulturfestival, inviterer Asker og Bærum Historielag til historisk vandring i Asker sentrumsøndag 25. mai. Det blirframmøte kl. 12.00 ved Asker Biblioteket. Asker sentrum med utgangspunkt i Askergårdene og etter hvert også jernbanestasjonen er rik på historie. Vi vil i vandringen besøke steder som belyser både den gamle og nyere historie. Vandringer eråpen for alle. Det er ingen deltakeravgift.
Leiren ble opprettet av tyskerne 14. juni 1941 i kvinnefengselet på Ila i Østre Bærum. Fengselet var
11. mai 2025
Leiren ble opprettet av tyskerne 14. juni 1941 i kvinnefengselet på Ila i Østre Bærum. Fengselet var påbegynt i 1938 og praktisk talt ferdig 1940, men var ennå ikke tatt i bruk. Det var blitt brukt til internering av krigsfanger (offiserer) i april–juni 1940. Leiren hadde en indre og en ytre port.
Den 7. mai 1945 – for nøyaktig 80 år siden – ble portene til Norges største fangeleir åpnet for de s
7. mai 2025
Den 7. mai 1945 – for nøyaktig 80 år siden – ble portene til Norges største fangeleir åpnet for de som satt innesperret. Fra våren 1941 overtok Gestapo, de tyske politistyrkene, Grini. Leiren fikk da navnet Polizeihaftlingslager Grini. Fra da av ble leiren brukt som fengsel for nordmenn som motarbeidet okkupasjonsmakten. Rundt 20 000 fanger hadde vært innom de fire årene tyskerne hadde brukt Grini. Omkring 3 400 av disse ble sendt videre til de andre konsentrasjonsleirene i Europa. Totalt kjenner vi til at 786 av Grinifangene døde i løpet av fangenskapet, kunne museumsformidler Heidrun Aaserud fortelle.
7. mai 2025
Tidligere leder av Asker og Bærum Historielag gjennom flere år – Bjørn Frodahl – mottok Mamen-prisen 2024 under Historielaget møte på Grini-museet Mamen-prisen. Han mottok prisen for sin svært store og allsidige innsats for Historielaget gjennom en årrekke.
Det er 175 år siden første utvandrer til USA og Canada
Interessen for «utvandrer-temaet» førte til a
2. mai 2025
Det er 175 år siden første utvandrer til USA og Canada. Interessen for «utvandrer-temaet» førte til at salen i Venskaben var fylt opp til siste stol! I 2025 er det 200 år siden utvandringen til Amerika startet i Norge. Foredragsholder Jon Christofersen har over lang tid kartlagt utvandringen fra Asker til USA og Canada. Han har stilt seg spørsmål som hvem var de som reiste? Hvorfor dro de akkurat dit de dro og hvordan kom de seg dit? Hvordan var det på stedet de kom til? Foredraget er en del av historielagets markering av utvandringens 200-års jubileum.
Sandvika Veveri AS ble startet 15. mai 1936 av Øyvin Grimnes i bygget som hadde huset Sandvikens Bli
1. mai 2025
Sandvika Veveri AS ble startet 15. mai 1936 av Øyvin Grimnes i bygget som hadde huset Sandvikens Blikvarefabrik. Men folk flest husker nok Sandvika Veveri fra Haslum. Hit flyttet veveriet inn i eget bygg i Nesveien 9 i 1946.
Flere innlegg