Sandungenregistreringer 2024

Kulturhistorisk museum og Akershus fylkeskommune inviterer Historielaget til å bidra!

Har du lyst til å være med på å fylle ut hvite områder på kartet over Sandungen og skrive om Vestmarkas historie?

Høsten 2020 ble det gjort et spennende arkeologisk funn ved Sandungen i Asker. Funnet er unikt og det interessante er at det er funnet i et område som er helt uten registrerte kulturminner fra samme tid. Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo (KHM) og Akershus fylkeskommune (AFK) ønsker derfor å få bedre oversikt over historien i denne delen av Asker.


Ikke første gangen

Historielaget har ved tidligere anledninger samarbeidet med Kulturhistorisk museum, den gang Oldsakssamlingen, blant annet med uttak av prøver til pollenanalyse på Breimåsan på 90-tallet. Analysene ble gjennomført av Helge Irgens Høegh som også har gjennomført pollenanalyser på Gupu og Solli. Alle analysene viser at det har vært jordbruksaktivitet i Vestmarka i førhistorisk tid. Dette står i motsetning til den historiske oppfattelsen av området som kolonisert etter reformasjonen.

I forbindelse med tidligere funn i Vestmarka (pollenanalyser Beimåsan, Gupu og Solli) kan det være grunn til å tro at det fantes gårder og aktivitet flere steder i Vestmarka enn de vi ser i dag. Vi har bare ikke funnet dem.

Sandungeregistreringer 2024

I forbindelse de siste funn i Vestmarka ønsker nå Historielaget, sammen med Kulturhistorisk museum (KHM) og Akershus fylkeskommune (AFK), å gjennomføre overflate-registreringer ved Store Sandungen. Det er med andre ord ikke meningen at det skal graves noe i denne fasen, bare registreringer ved hjelp av det du ser.

Tanken er at interesserte medlemmer bidrar med registreringer av kulturminner i dette området. KHM og AFK vil stå for opplæring og oppfølging av registreringene/deltakerne. Etter oppstartfasen er planen at deltakerne, alene eller sammen med andre deltakere, registrerer det de måtte finne av kulturminner i området.

Historielagsmedlemmer på kurs

Denne uken var rundt 20 medlemmer av Historielaget på opplæring i Vestmarka for å bli "amatør-arkeologer". Fire profesjonelle arkeologer fra Akershus fylkeskommune stilte som lærere for Historielaget. I skogen rundt Solli fikk vi se både kullgroper, en kølabonn, rydningsrøyser og kanskje en gravrøys.


Det er allerede mange medlemmer som har meldt sin interesse. Dersom det er flere, kan du ta kontakt med Steinar Kristensen på

post@abhistorielag.no

Vi har plass til flere!

Bli med på en minnerik tur med MS Rigmor med 85-årsmarkeringen av Nazi-Tysklands invasjon av Norge,
10. juli 2025
Bli med på en minnerik tur med MS Rigmor med 85-årsmarkeringen av Nazi-Tysklands invasjon av Norge, og 80-årsmarkering for frigjøringen. Turen tar deg til Oscarsborg, et viktig sted under invasjonen 9. april 1940. Bli kjent med den historiske senkingen av Blücher, lær om Norges flyvåpens innsats, og få en guidet omvisn
Asker og Bærum Historielag inviterer til en fem dagers busstur til Trondheim og Røros den 25. - 29.
10. juli 2025
Asker og Bærum Historielag inviterer til en fem dagers busstur til Trondheim og Røros den 25. - 29. august 2025 for inntil 46 deltakere. Temaet er den viktige historien og kulturlivet på de to stedene - pluss litt til. Vi har reservert en flott turbuss fra Bærumsbuss. Programmet er i korte trekk som under. Håper det f
10. juli 2025
Er du godt kjent i gamle Sandvika?
10. juli 2025
Vandring gjennom historisk område!
Bli med på en vandring på Bærums Verk hvor du opplever århundrers industrihistorie som har satt spor
10. juli 2025
Bli med på en vandring på Bærums Verk hvor du opplever århundrers industrihistorie som har satt spor lokalt og nasjonalt! På Bærums Verk utforsker vi et unikt miljø. Her ledet to blad Anna Krefting verket i over 100 år og skrev seg inn i en spennende økonomisk og sosial historie. I dag er Bærums Verk en levende destina
Flere innlegg