Samer var absolutt tilstede i de store byer på 1500-1700-tallet

Historielaget markerte samenes nasjonaldag 6. februar

Mange forbinder samer først og fremst med nordområdene og utkanten av Skandinavia, selv om dagens samiske befolkning i stor grad bor i de store byene. Men samer var å finne i store byer også langt tidligere, i ulike roller og mer eller mindre frivillig. Dette foredraget tar utgangspunkt i historiske beskrivelser av samer i Bergen, Stockholm og Paris i tidlig nytid (15-1700-tallet) og enkelte arkeologiske gjenstander som kan knyttes til dem. Vi får blant annet høre om en sjamanistisk seanse i Bergen, samiske handelsmenn, samisk håndverk på skipsvrakene Wasa og Solen, og en tromme som ble sendt sørover i Europa med en samisk gutt som «tilbehør».

Førsteamanuensis Marte Spangen fra Kulturhistorisk museum pekte på at mange av oss forbinder samer først og fremst med nordområdene og utkanten av Skandinavia. Selv om dagens samiske befolkning i stor grad bor i de store byene. Men samer var å finne i store byer også langt tidligere, i ulike roller og mer eller mindre frivillig. Foredraget tok utgangspunkt i historiske beskrivelser av samer i Bergen, Stockholm og Paris i tidlig nytid (15-1700-tallet) og enkelte arkeologiske gjenstander som kan knyttes til dem. Vi fikk blant annet høre om en sjamanistisk seanse i Bergen på 1500-tallet og samiske handelsmenn. Vi fikk også høre om at samisk håndverk ble funnet på skipsvrakene Wasa og Solen. Dessuten ble en tromme sendt sørover til Ludvig den fjortendes Paris med en samisk gutt som «tilbehør».

En annen interessant informasjon var at Sverige og Danmark-Norge hadde betydelige forskjeller i måten de forsøkte å integrere samene i sine samfunn.

Spesislt hyggelig var det at flere av de frammøtte

kom i sine flotte drakter.

Kunnskapsrike konservator Miriam Rose Sitkin Røsler-Nilsen tok vel imot oss på en omvisningsrunde på
20. juni 2025
Kunnskapsrike konservator Miriam Rose Sitkin Røsler-Nilsen tok vel imot oss på en omvisningsrunde på Asker Museum. Hun startet med å fortelle at gjennom spesielt Otto sitt store innsamlingsarbeid og Tillas forståelse for hans arbeid, fikk de samlet et stort antall bygninger og gjenstander for å ta vare på gjenstander
Hele 15 medlemmer av Historielaget hadde funnet veien til Ulvestuen på Isi for å bli med på årets du
18. juni 2025
Hele 15 medlemmer av Historielaget hadde funnet veien til Ulvestuen på Isi for å bli med på årets dugnad. Ulvestuen viser oss menneskenes forsvar mot dyr som trakk ned fra skogene. Vi må anta at det var sulten som drev ulven ned til bygdene vinterstid. Kanskje var dette tilfelle da bandhunden på Vestre Bjørum ved Isi, gikk tapt i slagsmålet med ulv i 1840-årene. Ulv ble siste gang sett i området da låvetaket på Østre Bjørum ble lagt om i 1909; da lusket den borte i skogbrynet.
I skogtraktene rundt sjøen Røgden i østre deler av Innlandet finnes et antall finnegårder med jorder
15. juni 2025
I skogtraktene rundt sjøen Røgden i østre deler av Innlandet finnes et antall finnegårder med jorder som vitner om de skogfinske bosetninger. Og nettopp hit hadde rundt 50 vitebegjærlige Historielags-medlemmer tatt turen for å oppleve noe av dette. Midt i kjerneområdet for finne-innvandringen på 1600-tallet ligger Finnskogtoppen Velværehotell, som var turens første mål. Det stod og ventet på oss, og her var det skogens ro og vinden som hørtes – og stort sett lite annet. Behagelige rom, god mat og en praktfull utsikt over Finnskogen.
NATO ble grunnlagt 4.4.1948 da bl.a. Norge signerte North Atlantic Treaty Organisation. I 1952 kjøpt
10. juni 2025
NATO ble grunnlagt 4.4.1948 da bl.a. Norge signerte North Atlantic Treaty Organisation. I 1952 kjøpte NATO cirka 150 mål av Kolsbergsmarka under Kolsberg gård. Basen ble tatt i bruk i 1954 som hovedkvarter for NATOs nordkommando. Dette lå tidligere i Oslo. NATO’s grunntanke var beskyttelse mot trusselen fra nordøst. En lokalisering i Norge ga et sterkt signal.
Det var en imponerende stor gruppe interesserte som trosset til dels heftig regn og møtte opp for å
27. mai 2025
Det var en imponerende stor gruppe interesserte som trosset til dels heftig regn og møtte opp for å delta på Historielagets omvisning i den gamle kalkovnen på Slependen. Og for oss som ikke hadde vært der tidligere, ble det en svært interessant opplevelse. Slæpenden Kalkverk ble etablert som et aksjeselskap i 1914
Til tross for litt ugunstige værforhold samlet en liten gruppe fra AB-Historielag og Hvalstadbeboere
25. mai 2025
Til tross for litt ugunstige værforhold samlet en liten gruppe fra AB-Historielag og Hvalstadbeboere seg i helgen til en dugnad i Furubakken hoppbakke. Med godt redskap og passende klær får man til ganske mye på noen få formiddagstimer. Kaffepause og gode boller hjelper også på innsatsen. Bakken skal ryddes, og trimtrapp og skilting med historisk informasjon skal på plass.
Flere innlegg